Tyto Alba tinto / Gizado

Wat heb je nodig (4 personen):
- ± 700 gram riblappen van goede kwaliteit
- 125 gram gerookt ontbijtspek
- 2 dikke eetlepels Ghee of ander vet naar wens
- 2 tomaten
- 1 grote ui
- 2 tenen knoflook
- 2 laurierblaadjes
- 500 gram winterwortelen
- 350 gram vastkokende aardappelen
- 300 gram verse sperziebonen
- 1 blokje kippenbouillon
- zout en peper uit de molen
- 1 tl paprikapoeder
- 500 ml rode wijn (hoeft geen dure wijn te zijn, maar wel van goede kwaliteit en liefst Portugees!)
- 1 tl cayennepeper
- 150 ml water
Bereiding
- Snijd de riblappen in grote dobbelstenen en de ui grof. Snijd de tomaat in blokjes en de wortel in plakjes. Hak de knoflook fijn of pers deze.
- Verhit in een braadpan 2 flinke eetlepels Ghee. Bak de ui, knoflook en laurierblaadjes kort. Voeg dan het spek toe en bak kort mee. Bak vervolgens het rundvlees rondom bruin.
- Voeg de tomaat en wortel toe en breng op smaak met het bouillonblokje, zout, peper, paprikapoeder en cayennepeper. Roer goed door en laat even warm worden.
- Voeg rode wijn en water toe, zodat het eten ongeveer een cm. onder het vocht ligt. Sluit de pan af en laat de stoof ongeveer 2 uur zachtjes sudderen. Af en toe omroeren.
- Voeg vervolgens de geschilde en in stukken gesneden aardappel en de gehalveerde verse sperziebonen toe. Laat het gerecht nog een half uurtje sudderen. Proef de stoof of er genoeg zout in zit en laat de stoof het liefst een nacht staan om er de volgende dag van te genieten.
Schenk er een glas van die heerlijke Tyto Alba Tinto bij. Eet smakelijk!

Cadeauset
Fles Tyto Alba rood of wit in bijpassende kist/vogelhuisje met een vrolijk effect, want de oogjes van de uil kijken door het gaatje. Prachtig geschenk voor de feestdagen.
De wijn

Herkomst: Portugal, Tejo DOC
Tyto Alba tinto
Donkerrood, bijna zwart van kleur, heel aromatisch met tonen van cassis, pruim, viooltjes en peper. In de mond stevig, maar rond met rijp zwart fruit, uitgesproken specerijen met tonen van chocolade en vanille, mooi mond gevoel met een uitstekende balans, waarbij de rijpe tannines zorgen voor een mooie structuur en een karaktervolle kruidige afdronk. Krachtige en geconcentreerde wijn met veel complexiteit. Spijs suggestie: stevige kruidige gerechten, rood vlees en geroosterd vlees, wild. Of bij pittige oude kaas en natuurlijk bij de Portugese stoofpot “Gizado”. Gelagerd op Frans en Amerikaans eiken voor een periode van 12 maanden.
Tyto Alba branco
Complexe geur van kruiden, limoen, perzik en meloen, in de smaak rijp en levendig met veel lengte, in de afdronk veel concentraat met een mooie verhouding tussen zuren, fruit en het subtiele hout; elegantie ten top. Spijs suggestie: aperitief, bij gebakken en gegrilde vis, schaal en schelpdieren, zacht gegaard witvlees of gevogelte. Afkomstig van gemiddeld 45 (!) jaar oude stokken. ‘Fermentado en barrica’, dus vergist op houten vaten, met alleen natuurlijke gist en dagelijkse batonnage van de lie, gevolgd door 3 maanden houtrijping.



Companhia das Lezírias
De geschiedenis van de Companhia das Lezírias begon in juni 1836, onder het bewind van Dona Maria II, maar pas in 1881 begon men met de aanplant van de eerste wijngaard.

De 130 hectare wijngaarden van Companhia das Lezírias liggen in het hart van het beschermde gebied van de monding van de Taag en volledig omgeven door bos waar een natuurlijk ecologisch evenwicht heerst.
Duurzame productie
Van de 130 hectare aan wijngaarden die bij Companhia das Lezírias zijn aangeplant, vallen er 128 onder geïntegreerde productie (combineren van landbouw en natuurbeheer) en 2 onder biologische productie. De ambitie voor 2030 is om minimaal 25% van de wijngaard biologisch aan te planten. Maar het is niet alleen om deze reden dat Tyto alba Biológico-wijn een duurzamere, betere productie vertegenwoordigt en een meer verantwoorde consumptie bevordert.
Nieuw is dat Tyto alba BIO een nieuw uiterlijk heeft gekregen, waardoor het zijn ecologische voetafdruk sterk kan verkleinen. Van de fles, die ongeveer 30% minder weegt, tot de capsules en etiketten met meer ecologische opties, tot de buitenverpakking, waarbij wordt ingezet op nog meer biologisch afbreekbare materialen, met minder impact op het milieu en in lijn met de principes van de circulaire economie.